Monday, 9 November 2015

BELAJAR DARI YANG LEBIH MUDA

Teks: Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Google



Assalamualaikum,

Sejak akhir-akhir ini boleh dikatakan setiap petang hujan. Oleh itu saya biasanya akan menjemur pakaian awal agar sempat kering sebelum hujan. Jika sebelum ini, jam 2 petang pun masih boleh menjemur pakaian kerana cuaca cerah hingga ke petang.

Tatkala hujan turun mencurah-curah dengan lebatnya, saya mengajar anak-anak untuk berdoa. Antara waktu mustajab, kata ustaz saya dahulu. Petang ini hujan lagi, saya ralit sendiri dan tidak berdoa. Tiba-tiba si bujang kecil mengajak saya berdoa. Oh ibunya terlalai pula. Alhamdulillah anak mengingatkan.

Terkadang kita terleka dan lalai, saat itu kita dahagakan teguran dan peringatan dari orang lain. Waima yang menegur itu lebih muda usianya, tidak harus dipandang sebelah mata. Hujan itu sendiri satu peringatan, walau turunnya hanya titisan gerimis, panjatkan rasa syukur kita kepadaNya. Jangankan kerana banjir besar, panahan petir yang bisa meragut nyawa barulah kita merasa hebatnya kuasa Allah.

Oh anak, membesarlah dikau sebagai anak yang soleh, menjadi imam untuk adik beradikmu, tonggak ibu dan ayahmu.
 

Friday, 23 October 2015

NIKMATNYA HIDUP DENGAN MEMBERI

Teks: Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Google



Assalamualaikum,

Hari ini sekolah dibuka seperti biasa setelah 4 hari ditutup ekoran jerebu yang agak teruk. Sangat membimbangkan keadaan jerebu yang belum reda ini, kami sekeluarga banyak berkurung di dalam rumah sahaja untuk mengelakkan masalah kesihatan. Alhamdulillah setakat ini kami berada dalam keadaan sihat, risau juga kerana jerebu amat tidak bagus dan membahayakan kesihatan.

Anak-anak gembira ke sekolah, agak bosan juga mereka terperap di dalam rumah sepanjang jerebu melanda. Mereka juga tidak bebas keluar bermain basikal pada waktu petang seperti kebiasaannya. Jika diizinkan olehNya, peperiksaan anakanda Hannan akan bersambung pada minggu hadapan kerana tertangguh dek cuti jerebu. Semoga jerebu semakin pulih di seluruh tempat. Amin.

Saya mengintai-intai stok susu perah di peti sejuk. Alhamdulillah banyak, maka saya tambahkan lagi stok untuk diberi kepada adik. Ya, niat saya dari awal kehamilan ingin memberi susu badan kepada yang memerlukan. Kebetulan adik saya tidak cukup stok susu untuk anak yang ditinggal semasa bekerja, saya dengan gembira ingin memenuhi keperluannya. Alhamdulillah stok susu yang ada masih cukup untuk si kecil Nawroah, saya menyimpan stok untuk diberi di waktu-waktu tertentu menggunakan botol susu. Contohnya ketika saya solat, mandi, menguruskan sesuatu urusan atau sedang melakukan tugas, suami akan memberi Nawroah susu badan menggunakan botol. Pada waktu yang lain, saya sendiri akan memberinya susu perah mengikut keperluan dan situasi di rumah. Alhamdulillah Nawroah minum dengan baik tanpa meragam, biasanya bayi akan menolak susu perah jika ibu ada di rumah. Syukur Allah mudahkan.

Sebelum ini sewaktu menetap di Sabah, saya juga menyimpan stok susu tetapi banyak terbuang kerana tidak tahu mahu diberi kepada siapa. Jika baru diperah, saya akan berikan kepada si kakak, tetapi jika sudah tersimpan di dalam peti sejuk, rasanya dan baunya sudah berubah, mereka sudah tidak mahu. Sungguh hamis dan meloyakan! Sedih juga bila dikenang, mahalnya setiap titisan emas itu. Alhamdulillah sejak berpindah ke sini, saya berikan kepada adik. 

Sejak mendapat anak keempat, saya belajar sesuatu yang baru dan cuba amalkan. Jika sebelum ini saya memberi anak susu badan secara langsung sahaja, kini saya memberinya dua cara, iaitu secara langsung dan menggunakan botol. Apabila menggunakan botol, masa menyusu dapat dipendekkan dan saya tahu dengan jelas anak kenyang. Seterusnya saya dapat melayan anak-anak yang lain dan melakukan kerja-kerja rumah. Ini kerana, jika menyusu secara langsung, tempoh masa agak panjang dan anak seperti mahu melekat sahaja. Lantaran itu, anak-anak yang lain juga tidak terurus. Tetapi, untuk mengumpul stok juga, saya perlu pandai mencari masa dan perlu pandai mencuri masa. Sungguh, masa sangat mencemburui saya. 

Alhamdulillah setakat ini penyusuan berjalan dengan baik. Makan dan minum juga amat saya titikberatkan kerana tidak mahu kekurangan khasiat dan kurang air dalam badan. Saya masih belajar menyesuaikan diri dengan keadaan baru, ibu beranak 4. Memang kalut dan haru-biru, tetapi semakin hari semakin baik. Saya dan suami sama-sama bergandingan dalam segala urusan. Tanpa suami, akan bertambah harulah keadaan dan sudah pasti penyusuan juga tidak akan berjaya. 

Saya berdoa dan berharap agar Allah terus melimpahkan rahmatNya kepada saya dengan rezeki susu ini. Nikmatnya hidup dengan memberi kerana susu itu juga adalah suatu pemberian dariNya, mudah-mudahan dapat menjadi sedekah jariah bilamana susu yang diminum itu kelak menjadi darah daging. Acapkali singgah di telinga nasihat ilmuwan, suburkan sifat memberi dan memberi dengan apa yang kita mampu. Ya, setiap orang pasti ada cara tersendiri untuk memberi, jom memberi dan bersedekah! 


                *************************************************************************

Kami dari jemaah ABDR menyediakan peluang dan ruang bagi kalian suri yang mahu belajar asas penulisan dan bina kedai online.

Belajar asas memaksimakan pemasaran percuma melalui blog dan juga facebook.
-Belajar asas berjualan melalui program dropship.
-Belajar menjual produk fizikal.
-Belajar menjual produk digital.
-Juga belajar bagaimana memulakan usaha menabung dan pendapatan aktif tanpa perlu mengeluarkan modal yang besar.

Akademi Bekerja di rumah (ABDR) ialah
> kumpulan sokongan khas untuk suri belajar basic berbisnes online
> kumpulan sokongan khas untuk suri belajar menjana pendapatan hanya di rumah
> kumpulan sokongan khas untuk suri bekerjaya menjana pendapatan secara sampingan
> kumpulan sokongan untuk mereka bergelar wahm
> platform untuk belajar berbisnes produk fizikal secara dropship dan produk digital ebook dan servis.
> Belajar macam mana nak jana pendapatan dengan untung bersih rm10-100 melalui produk ABDR, sebagai pengurus online akademi bekerja di rumah.


Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com  

Thursday, 22 October 2015

SIAPA CEPAT, DIA DAPAT

Teks: Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Koleksi peribadi






Assalamualaikum,

Tika ini suami dan anak-anak sudah pun lena enak dibuai mimpi, keletihan baru pulang dari menziarahi nenda suami di Hospital Sungai Buloh. Lantas saya menggunakan kesempatan ini melihat-lihat stok jualan untuk pelanggan yang ingin membuat tempahan. Alhamdulillah, bisnes kecil ini sedikit demi sedikit bergerak ke hadapan. Dengan pendapatan dari itu dapatlah saya menyimpan dan menampung perbelanjaan keluarga. 

Sejak akhir-akhir ini pelanggan saya agak sedih dan kecewa kerana tidak dapat memiliki koleksi yang mereka hajati. Alhamdulillah koleksi Tshirt Muslimah Budget Price mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Beberapa jam selepas diiklankan, stok terus laju keluar. Ramai yang berminat dan tertunggu-tunggu setiap kali keluarannya, malah ramai juga yang kecewa tidak sempat membeli. 

Pernah seorang pelanggan yang kecewa memberi komen bahawa saya menjual baju dengan stok yang sedikit. Sebenarnya tidak begitu, stok memang banyak, tetapi pelanggan juga ramai. Jika seorang sudah borong berhelai-helai, masakan tidak cepat habis. Koleksi tshirt muslimah ini lebih kurang banyaknya dengan stok-stok tudung yang saya jual. Ada tudung yang cepat habis, ada juga yang memakan masa untuk 'licin'. 

Bagi kalian yang ingin membeli tshirt muslimah ini dan koleksi muslimah yang lain, bolehlah tempah dengan segera, agar tidak turut kecewa. Jemput ke blog Butik Al-Izzah dan page Butik Al-Izzah. Jom cuci mata!

Thursday, 15 October 2015

APA ITU ABDR?

Teks: Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Arkib ABDR



Ramai yang bertanya pada saya apa itu Akademi Bekerja di Rumah. Mari kita lihat sedikit sebanyak mengenai Akademi Bekerja di Rumah atau ringkasnya ABDR.
🔸
Merupakan kumpulan sokongan khas untuk suri belajar basic berbisnes online
🔸

Merupakan kumpulan sokongan khas untuk suri belajar menjana pendapatan hanya di rumah
🔸
Kumpulan sokongan khas untuk suri bekerjaya menjana pendapatan secara sampingan
🔸
Kumpulan sokongan untuk mereka bergelar WAHM
🔸
Platform untuk belajar berbisnes produk fizikal secara dropship dan produk digital ebook serta servis.
Kami bergerak secara berjemaah. Sama-sama membantu antara satu sama lain untuk belajar bagaimana mahu menjana pendapatan walaupun duduk di rumah sahaja.
Malah kami juga diberi tunjuk ajar dan bimbingan oleh cikgu berpengalaman dalam bisnes online.

Mahu sertai ABDR? Kami mengalu-alukan anda.

Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com  

Friday, 3 July 2015

RINDU BERBLOG

Teks : Norhafizah Binti Abd Hadi
Gambar : KOLEKSI BUTIK AL-IZZAH




Assalamualaikum,

Lama sungguh tidak mencoret sesuatu di sini, entah alasan yang mana patut saya guna. Alasan saja, kan. Pergilah jauh-jauh alasan itu, nanti makin banyak koleksi alasan saya, he he.

Alhamdulillah sudah berlalu 15 hari dalam Ramadhan, sekejap saja masa berjalan. Semoga kita terus kuat untuk beribadah. Puasa kali ini agak berat sedikit, sedang membawa khalifah dalam perut, sudah melewati trimester ke3. Alhamdulillah setakat ini masih diberi kekuatan berpuasa dan lain-lain.

Hari ini agak ceria kerana stok instant shawl sudah masuk jualan. Sangat dinanti-nantikan koleksi ini kerana ianya labuh, menggunakan material yang tebal dah tidak jarang. Ramai peminat tudung labuh mencari seumpamanya. Istimewanya juga dijahit bersama awning lembut yang mudah dibentuk, jadi pemakai tidak perlu lagi mencari inner untuk membentuk awning. Memang sesuai namanya instant.

Buat anda di luar sana, jualan istimewa di BUTIK AL-IZZAH masih berlangsung. Setiap pembelian 3 helai ke atas, anda layak mendapat harga borong. Biasanya kena beli 10 helai baru dapat harga borong, jenuh kan. Jadi, jangan lepaskan peluang ini! Yang terbaiknya, borong boleh campur pelbagai saiz, pelbagai koleksi yang anda inginkan, apa tunggu lagi, jom ke kedai online saya!




SELAMAT MEMBELI BELAH

Thursday, 28 May 2015

BERITA BAIK UNTUK PENGUSAHA HOMESTAY, CHALET DAN RESORT

Teks : Norhafizah Binti Abd Hadi
Gambar : Arkib ABDR
 
 

 


 Perhatian untuk pengusaha homestay seluruh Malaysia!
=====================================
✅ Mahu iklankan homestay tetapi tidak tahu dimana?
✅ Mahu iklankan homestay secara berterusan sepanjang tahun?

Jangan risau, KAMI pasukan pemasaran online surirumah bernaung di bawah AKADEMI BEKERJA DI RUMAH (ABDR) mahu membantu.

BERIKLAN dengan kami kerana :
✔ Kami ada satu DIREKTORI IKLAN yang menyenaraikan homestay di Malaysia
✔ Kami mempunyai JARINGAN BLOGGER yang akan membantu mempromosikan sepanjang tahun.
✔ Bayaran untuk tapak iklan hanya SEKALI tanpa perlu perbaharuinya lagi.
(Tawaran ini terhad sehingga tarikh tamat dinyatakan)

✔ BONUS 1: Harga tapak kekal hanya RM150 sahaja untuk dua tempat iklan.
Iaitu:
✔ Bonus 2: Temuramah untuk pengusaha yang mahu berkongsi dalam ebook mula bisnes homestay.
Selagi mana ebook ini terjual maka berterusan homestay diiklankan.

Hubungi kami untuk daftar iklan homestay kalian.
 
 
Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com  
 

PELUANG BELAJAR BUAT BLOG SEPERTI ATM KEPADA DIRI SENDIRI

Teks : Norhafizah Binti Abd Hadi
Gambar : Arkib ABDR
 
 
 
ULASAN PROTEGE KELAS ASAS BLOG DAN PENULISAN

Assalamualaikum adik manis,
Terima kasih kepada anda semua yang sudi melawat ke blog saya. Saya amat menghargai setiap komen dan atau cadangan daripada anda untuk saya memperbaiki lagi blog saya ini.
Disini saya ingin berkongsi cerita bagaimana bermulanya saya membina blog ini. Saya membina blog ini pada 26 Febuari 2015.Ketika itu saya menyertai Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) yang dikelolai oleh Pn Masayu Ahmad.

Pada mulanya saya seperti tidak yakin yang blog merupakan media yang bagus untuk memasarkan produk, kerana selama ini saya hanya terlibat dengan pemasaran produk di facebook dan fanpage. Blog telah lama saya tinggalkan sejak lama dahulu setelah saya lihat tiada apa-apa perubahan yang dapat membantu saya dalam memasarkan produk hasil jahitan saya ketika itu.

Alhamdulillah Allah telah membuka hati saya setelah melihat iklan Norhafizah Hadi di laman facebook berkenaan ABDR. Pada mulanya saya teragak-agak untuk melaburkan duit saya untuk menyertai ABDR. Lama juga saya ambil masa untuk membuat keputusan. Namun jalannya begitu mudah untuk saya meneruskan niat untuk meneyertai ini. Alhamdulillah saya telah membuat keputusan yang tepat!
Menyertai ABDR membuat saya tidak merasa keseorangan kerana ramai sahabat-sahabat ABDR yang sama-sama menyokong dan saling membantu dalam meningkatkan blog masing-masing. Tidak lupa juga kepada Cikgu Anys Idayu yang sangat sabar dalam membimbing saya dalam membina blog saya dari zero hingga ke hari ini telah dikunjungi lebih 3800 pengunjung. Syukur alhamdulillh. Saya tidak pernah terfikir akan ada blog sebegini hihi. Apapun masih banyak yang perlu saay lakukan untuk menaikkan lagi kualiti blog saya.

ABDR banyak membantu saya dalam membina blog secara formal dan sistematik. Bukan seperti blog saya sebelum ni yang caca marba.huhu. Sistem pembejaran yang fleksibel dan langkah demi lamngkah memberi saya keselesaan dan tanpa tekanan. Kita enjoy.....haha. Apapun sebagai murid kita perlulah mengulangkaji pelajaran dan membuat tugasan yang cikgu berikan dengan secepat mungkin supaya hasilnya juga cepat.

Selepas sebulan saya menyertai ABDR dan membuat tugasan yang diberi, saya dapati ramai pemanggil dari carian google yang menghubungi saya untuk mendapatkan khidmat atau membeli produk saya. Hampir setiap hari saya menerima panggilan samada untuk memborong kain batik songket, menyertai kelas jahitan manik, membuat tempahan gubahan hantaran dan segala perkhdmatan yang saya tawarkan di blog saya ini. Syukur alhamdulillah.

Jika anda berminat untuk mengikut jejak langkah saya, hubungi saya Hamidah Burham 0163385790 untuk keterangan lanjut.

Ok sekian dulu celoteh saya pagi ini, moga kita memperolehi manfaat bersama.
Wassalam 

Pelajar : Hamidah Burham
Guru Online : Anys Idayu Zakaria
Kelas Blog Penulisan ABDR
Sumber :  Klik

 ******************************************************************

Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan penulisan.
a. Menulis cara santai, tetapi masih lagi mengekalkan Bahasa Melayu formal. Ini salah satu cara menarik minat pembaca suka dan datang lagi ke blog.
b. Bina tapak awal memperkenalkan diri kepada pembaca/bakal pelanggan.
c. Belajar menulis dan latihan menulis untuk dapatkan momentum.
d. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi.
e. Bergabung dengan lebih ramai blogger-lebih 1200 blog dalam akademi, untuk membantu aliran trafik ke blog.
f. Ramai yang mahu bermula tetapi tidak tahu cara, menulis boleh dilatih jika tahu teknik yang betul.
g. Mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog.
h. Sudah ada blog, tetapi sudah tidak ada idea untuk meneruskan usaha berblog.


Jika kalian berada dalam salah satu kategori di atas, boleh sertai kami dalam kelas asas blog dan penulisan.


Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook: Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com

Tuesday, 19 May 2015

KELAS URUS AKAUN ANJURAN ABDR

Teks : Norhafizah Binti Abd Hadi
Gambar : Arkib ABDR
Sesungguhnya kelas akaun secara online ini sangat memudahkan pelajar suri rumah seperti kami di mana tidak perlu untuk keluar rumah dan itulah objektifnya. Di samping itu juga, dapat menjaga anak di rumah, seperti peribahasa sambil menyelam sambil minum air. Walaupun dalam masa yang singkat, banyak ilmu akaun asas dapat dipelajari dan diketahui. Walaupun saya mempunyai sedikit pengalaman semasa bekerja dalam mengurus akaun syarikat lama, saya dapat menggilap lagi asas yang saya ada. Setelah mempelajari ilmu akaun asas ini, saya dapat memahami bahawa ia sangat penting bagi setiap individu untuk belajar mengenai akaun dalam menjalankan perniagaan secara online ataupun offline. Faktor paling penting yang saya anggap berat adalah duit persendirian tidak boleh dicampur-adukkan dengan duit perniagaan kerana terdapat pelbagai kelemahan dan masalah akan timbul sekiranya akaun di uruskan seperti ini.

Sesungguhnya pembelajaran asas kelas akaun ini amat bagus dan bermanfaat serta menjimatkan masa. Akan tetapi jika kita hendak mendapatkan ilmu akaun ini secara terperinci, hendaklah kita menghadiri kelas secara offline seperti dicadangkan oleh trainer, Puan Khadijah.
-ULASAN PESERTA KELAS AKAUN, AZLINA ABD AZIZ
Bila bisnes tak untung-untung, kita mula fikir ada staff yang curi duit.
Kadang-kadang bukan orang luar yang curi tetapi kita sendiri yang curi duit bisnes kita sendiri.
Kalau setiap hari ambil 5 sen, lama-lama untung entah ke mana, rugi memanjang. Tengok jualan memanjang beribu-ribu tetapi bila buat "balancing" akaun, rupa-rupanya tidak pernah untung. Nak salahkan siapa?

Nampak remeh tetapi setiap sen yang mengalir menentukan untung rugi sesebuah bisnes.
Sertai kelas asas akaun secara offline:

Grup Coaching (Min 6-10 peserta)
Tarikh: 23 Mei 2015 (Sabtu)
dan 13 Jun 2015
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.
Yuran : RM250.00

Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com  



Sunday, 10 May 2015

KELAS ASAS BLOG DAN FANPAGE SERTA BERIKLAN DI INSTAGRAM

Teks : Norhafizah Binti Abd Hadi
Gambar : Arkib ABDR
 
 
 

Sudah ada yang mendaftar.
Tinggal beberapa tempat sahaja lagi.
Belajar bina blog bisnes dan beriklan di instagram secara offline di Shah Alam.
JOM!

Siapa yang boleh sertai kelas ini ?
- Surirumah yang tidak mempunyai asas untuk berniaga secara online dan tidak tahu di mana harus bermula.
- Mereka yang mahu menggunakan platform blog, fanpage dan juga Instagram sebagai tempat untuk membuat promosi atau menjual produk.
-Mereka yang mahu belajar menggunakan platform percuma melalui blogspot untuk memulakan langkah pertama untuk dikenali di dunia blogging.

Apa yang akan diajar di kelas ini ?
1. Bagaimana untuk bina email sebagai penjenamaan diri dan membina sebuah blog yang dikenali.
2. Bagaimana untuk membina sebuah fanpage yang akan disukai pembaca.
3. Bagaimana untuk membuat pautan antara blog dan fanpage dan untuk saling mempromosikan keduanya tanpa mengeluarkan kos untuk iklan.
4. Bagaimana untuk membuat borang pesanan bagi memudahkan mengambil pesanan.
5. Bagaimana untuk bina akaun Instagram.
6. Bagaimana untuk membuat post gambar ke akaun Instagram & link ke platform sosial seperti facebook & twitter.
7. Bagaimana untuk membuat video pendek guna Instagram dan kongsi ke platform sosial yang lain.
8. Tips maksimumkan jualan dengan hashtag (#)
9. Tips naikkan follower (pengikut)
10 Bagaimana untuk masukkan link akaun Instagram ke blog

Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com  



E-BOOK 44 RESEPI PANTANG

Teks : Norhafizah Binti Abd Hadi
Gambar : Arkib ABDR




Bahagian 4: Ayam
18. Ayam Organik Bakar
19. Ayam Organik Bakar Halia Muda
20. Ayam Organik Lada Hitam
21. Ayam Organik Masak Tomato
22. Sup Ayam Kampung

Bahagian 5: Sayuran/Ulaman
23.Kailan bertauhu
24.Kerabu Pegaga
25.Pisang Kebatu Rebus
26.Sawi Lada Hitam
27.Sawi Rebus
28.Sup Sayur Campur
29.Tempe Goreng Istimewa
30.Tumis Sawi Herba
31.Halwa Halia

Ulasan pembaca,

Memang menarik dan menu makanan dan minuman yang disediakan sangat berkhasiat. Walaupun sudah berpantang 3 kali tetapi menu berpantang saya terhad kepada ikan sahaja dan minum air kopi. Kadang-kadang hilang selera untuk makan. Paling menarik saranan sumber serat boleh dijadikan amalan bagi meningkatkan pengeluaran susu termasuk juga pelbagai menu minuman yang disarankan. Insyaallah resepi pantang ini akan diamalkan jika berpantang kelak. Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi.
 
Ebook 44 Resipi Pantang
Semuanya terhimpun dalam 1.

Untuk pertanyaan dan pembelian ebook, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com  

Thursday, 7 May 2015

KELAS OFFLINE AKAUN, MEI 2015

Teks : Norhafizah Abd Hadi  
Gambar : Arkib ABDR
 
 
 

Sesungguhnya kelas akaun secara online ini sangat memudahkan pelajar suri rumah seperti kami di mana tidak perlu untuk keluar rumah dan itulah objektifnya. Di samping itu juga, dapat menjaga anak di rumah, seperti peribahasa sambil menyelam sambil minum air. Walaupun dalam masa yang singkat, banyak ilmu akaun asas dapat dipelajari dan diketahui. Walaupun saya mempunyai sedikit pengalaman semasa bekerja dalam mengurus akaun syarikat lama, saya dapat menggilap lagi asas yang saya ada. Setelah mempelajari ilmu akaun asas ini, saya dapat memahami bahawa ia sangat penting bagi setiap individu untuk belajar mengenai akaun dalam menjalankan perniagaan secara online ataupun offline. Faktor paling penting yang saya anggap berat adalah duit persendirian tidak boleh dicampur-adukkan dengan duit perniagaan kerana terdapat pelbagai kelemahan dan masalah akan timbul sekiranya akaun di uruskan seperti ini.

Sesungguhnya pembelajaran asas kelas akaun ini amat bagus dan bermanfaat serta menjimatkan masa. Akan tetapi jika kita hendak mendapatkan ilmu akaun ini secara terperinci, hendaklah kita menghadiri kelas secara offline seperti dicadangkan oleh trainer, Puan Khadijah.
 
Ulasan salah seorang peserta kelas akaun, Azlina Abd Aziz

**********************************************************************************

Pendaftaran kelas asas akaun secara offline bagi bulan Mei sudah dibuka.
Grup Coaching (Min 6-10 peserta)
Tarikh: 16 Mei 2015 (Sabtu)
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.
Yuran RM250

Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.


Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

Wednesday, 8 April 2015

TAK JADI BELI

Teks : Norhafizah Abd Hadi  

Semalam saya mengemaskini senarai tempahan para pembeli. Tiba-tiba ternampak seorang pelanggan belum buat pembayaran sedangkan tempoh tempahan sudah hampir tamat. Lantas saya menghantar pesanan untuk mengesahkan tempahannya. Dari sana dia menjawab tidak jadi beli. 

Saya tidak kisah jika orang tidak jadi membeli barang, tetapi sekurang-kurangnya maklumkan sahaja perkara sebenar. Saya pun tidak marah. Ini bukanlah kali pertama kejadian seumpamanya, jika pelanggan tidak maklumkan, hakikatnya itu membuatkan saya agak geram. Dia telah menyusahkan beberapa pihak sebenarnya. Tetapi itulah antara risiko bisnes online, saya harus hadapinya.

Masalah sikap segelintir pembeli kadangkala agak menguji. Bermula dari proses tempahan, banyak pertanyaan dan permintaan yang luar dugaan yang saya hadapi. Masa juga banyak terluang untuk melayan kecerewetan mereka. Seterusnya masalah pembayaran, masalah penghantaran oleh syarikat kurier, masalah ketidaksabaran pembeli dan masalah kecerewetan pembeli dengan barang yang mereka beli. 

Perkara ini bukanlah baru bagi peniaga online, tetapi bagi mereka yang berjinak-jinak dalam bisnes online, ada panduan yang boleh mereka rujuk sebagai panduan. Kami di Akademi Bekerja Di Rumah sedang mengadakan promosi April ini. Dapatkan dengan harga istimewa dalam masa terhad ini.

Untuk pertanyaan dan pembelian ebook, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       


Tuesday, 7 April 2015

DIRIKU WAHM

Teks : Norhafizah Abd Hadi  
Pagi ini dapat masuk SOHO awal kerana subuh tadi suami sudah memulakan masak untuk makan tengahari dan malam. Saya hanya tinggal masak nasi dan uruskan urusan yang ringkas sahaja. Sungguh saya amat sibuk waktu ini, sedang menyiapkan tugasan terjemahan yang hampir ke penghujung tarikh untuk dihantar. 

Memulakan aktiviti pagi dengan mengajar Hariz bunyi huruf dan suku kata pendek menggunakan Set Bacalah Anakku. Sebelum ini memang tidak pernah saya gunakan set bacaan tersebut untuk Hannan dan Nuhaa, ini adalah langkah percubaan untuk mengajar Hariz membaca lebih awal. Merangsangnya lebih awal, niat saya. Alhamdulillah dia berminat. 

Ada juga yang tersalah anggap niat saya ini, mereka menganggap saya mahu anak cepat pandai, mahu anak membaca awal dan lain-lain lagi. Biarlah anggapan apa pun, saya tetap teruskan kerana kakak-kakak Hariz juga saya dan suami memberi rangsangan awal lanjutan dari rangsangan sejak dari dalam rahim. Islam juga ada menggalakkan agar merangsang anak sejak dari dalam perut, mungkin mereka sudah terlupa. Walaupun hanya dengan bacaan Al-quran, kata-kata yang baik, usapan serta kaedah lain, ini dapat memberi kesan yang baik buat si anak dalam kandungan serta emosi si ibu. Jadi, apabila si anak lahir, langkah merangsang harus diteruskan untuk membantu perkembangan yang baik.

Aktiviti untuk Hariz bertukar dari semasa ke semasa sepanjang saya bekerja. Bermula dengan belajar membaca, mewarna, menulis, menyusun blok dan bermain permainan lain. Tidak mudah mengendalikan urusan kerja, rumah dan anak sekaligus namun saya sentiasa belajar dan memperbaiki keadaan untuk menjadi Work At Home Mother (WAHM) yang sukses. Bekerja di rumah, bekerja di luar rumah ada cabaran masing-masing, tidak ada yang lebih dan terkurang.

Ok, jam sudah menunjukkan 11.30 tengahari, masa untuk menjemput Nuhaa pulang dari sekolah. Kita berjumpa lagi di entri seterusnya.

Tuesday, 31 March 2015

ALLAH SUMBER KEKUATAN - ZIKIR AMALAN PARA SURI

Teks : Norhafizah Abd Hadi 

Hari ini masih dapat melakukan aktiviti seperti biasa, dapat mengurus tugas dan rumahtangga, syukur Ya Allah atas pinjaman nikmat ini. Kami sekeluarga juga sudah beransur pulih dari masalah kesihatan, cuma Nuhaa sahaja yang masih batuk. 

Saya teruskan kayuhan tugas terjemahan yang ada di tangan. Tugas kali ini berkisar tentang peribadi Nabi Muhammad SAW, saya dapati banyak hadis, ayat Al-quran, syair serta rujukan lain untuk menyokong hujah-hujah dalam kitab yang harus diterjemahkan. Kerja seumpama ini membuatkan saya banyak membuat rujukan dan banyak membaca dari banyak sumber. Alhamdulillah, saya memang suka bidang terjemahan kerana setiap tugasan yang diterima adalah berbeza dan sentiasa memberi ilmu baru kepada saya. Nak harapkan saya membaca sendiri atau merujuk itu ini tanpa panduan mungkin tidak seberapa.

Antara yang menarik dalam tugasan kali ini satu hadis ketika Fatimah puteri Rasulullah SAW meminta pembantu dari ayahnya untuk membantunya menguruskan rumahtangga. Fatimah sangat penat melakukan kerja seorang diri malahan tangannya luka-luka kerana memproses gandum untuk seisi keluarga. Namun Baginda SAW tidak memenuhi hasrat puterinya malah diajarkan satu amalan yang lebih memberi kebaikan kepada Fatimah di dunia dan akhirat. Kata Baginda kepada Fatimah dan Ali “Maukah kutunjukkan kalian kepada sesuatu yang lebih baik dari apa yang kalian minta?” tanya beliau. “Jika kalian berbaring di atas tempat tidur, maka ucapkanlah takbir (Allahu akbar) 34 kali, tahmid (alhamdulillah) 33 kali, dan tasbih (subhanallah) 33 kali. Itulah yang lebih baik bagi kalian daripada pembantu yang kalian minta.”  (HR. Bukhari dan Muslim).

Kupasan dari hadis ini melahirkan beberapa pandangan dari beberapa sarjana Islam, antara pandangan tersebut ialah: 
Menurut al-Hafizh Badruddien al-‘Aini, alasannya ialah wirid berkaitan dengan akhirat, sedangkan pembantu berkaitan dengan dunia. Dan tentunya, akhirat lebih kekal dan lebih afdhal dari dunia. Atau, boleh jadi maksudnya ialah bahawa dengan merutinkan bacaan wirid tadi, keduanya akan mendapat kekuatan lebih besar untuk melakukan berbagai pekerjaan, melebihi kekuatan seorang pembantu.

Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah juga berpendapat sama seperti di atas. Menurut beliau, siapa yang rajin membaca wirid tadi di waktu malam, niscaya tidak akan kelelahan. Alasannya kerana Fatimah mengeluh kepenatan kepada Rasulullah, lalu Rasulullah mengarahkannya agar membaca wirid tadi.

Akan tetapi, menurut al-Hafizh Ibnu Hajar, penafsirannya tidak harus seperti itu. Hadis ini tidak bermaksud bahawa rasa lelah pasti hilang bila seseorang mengamalkannya. Namun boleh jadi maksudnya ialah bila seseorang sering mengamalkannya, maka ia tidak akan terkena mudharat walaupun banyak bekerja. Pekerjaan itu juga takkan terasa berat walaupun ia merasa lelah kerana mengerjakannya.

Bila membaca beberapa sumber membicarakan hadis ini, saya rasa diri ini juga seperti Saidatina Fatimah, sangat memerlukan pembantu. Sering rasa tidak cukup tangan dan masa menguruskan rumahtangga dan kerja dari rumah sebagai WAHM. Sungguh, hadis ini membuka pintu hati saya untuk lebih konsisten mengamalkan zikir tersebut setiap hari. Ayuh para ibu, suri sekalian jom kita amalkan. Sesungguhnya kekuatan itu akan datang dari Allah insyaAllah.



Monday, 30 March 2015

BELAJAR BISNES ONLINE

Teks : Norhafizah Abd Hadi

3 teknik urusniaga online-sesuai bagi yang baru mahu mula
Ini asas yang perlu ada bagi yang baru mahu mula belajar urusniaga online. Saya tahu ramai yang sudah pakar, tetapi asas ini khusus bagi ibu yang baru bermula.

1. Mulakan dengan percuma, fan page, blogspot, produk dropship. Ini tiga yang sangat asas yang boleh dimulakan.
2. Fan Page adalah sebagai kedai online dan cara yang sangat efektif untuk menjual dan terus kepada pelanggan.
3. Blogspot. Blog sangat sesuai untuk titik mula kalian mencari pelanggan. Ya blog adalah salah satu cara memperkenalkan diri kepada pelanggan, bina khalayak pelanggan kalian sendiri. Ada berjuta-juta rakyat Malaysia, kalian hanya mahu 3K hingga 5K pertama pelanggan setia.
4. Dropship. Tidak perlu ada produk sendiri, mulakan dengan produk yang sudah ada. Banyak pembekal yang menawarkan dropship.

Ok, untuk 1,2,3 mudah sahaja, jika buntu ada 1 hingga 16 langkah sahaja bermula dengan analisa. Kami tawarkan melalui kelas online blog mula bisnes.

Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

Friday, 27 March 2015

MENCAPAI SASARAN

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Arkib Akademi Bekerja Di Rumah
Alhamdulillah pagi ini berjaya masak untuk makan tengahari dan malam mengikut waktu yang saya sasarkan. Jam 8 pagi sudah siap! Yeay!
Saya masih belum sihat sepenuhnya, tetapi sudah lebih baik berbanding sebelumnya. Bermula petang semalam badan Hariz hangat semacam, cepat-cepat saya berinya ubat demam dan sepanjang malam bergilir dengan suami memantau keadaannya. Memang panas. Alhamdulillah pagi ini sudah tidak hangat lagi. Syukur. Nuhaa pula tidak bersekolah hari ini, batuknya menjadi-jadi subuh tadi, keadaan bertambah teruk bila dia muntah. Kami cutikan dia hari ini. Minggu ini memang minggu ujian buat kami, semua tidak sihat, hanya suami seorang sahaja lah sihat sepenuhnya.
Hidup ini penuh warna-warni, adakala begitu adakala begini. Cantiknya peraturan Allah. Semuanya terkandung hikmah yang besar, tinggal kita sahajalah yang perlu mengambil iktibar dan pengajaran.
Saya berdoa semoga segalanya kembali normal dan urusan kerja terjemahan saya berjalan lancar. Selepas ini saya perlu kayuh laju-laju!
*************************************************************************
TAWARAN BAKAL BERAKHIR HUJUNG BULAN INI




Ebook 44 Resipi sihat Berpantang

Tinta Pengarang
Bahagian 1: Menu Nasi
1. Nasi Herba
2. Nasi Goreng Lada Hitam
3. Nasi Ulaman Herba Ikan Bakar
4. Bubur Nasi Ulam
Bahagian 2: Ikan
5. Ikan Bilis Herba Istimewa
6. Ikan Bilis Lada Hitam
7. Ikan Gelama Bakar
8. Ikan Kembung Bakar
9. Ikan Parang Masak Pindang

Bahagian 3: Daging
16. Daging Lada Hitam
17. Singgang Daging

Bahagian 4: Ayam
18. Ayam Organik Bakar
19. Ayam Organik Bakar Halia Muda
20. Ayam Organik Lada Hitam
21. Ayam Organik Masak Tomato
22. Sup Ayam Kampung

Semuanya terhimpun dalam 1 Ebook 44 resipi berpantang.
Bonus ebook Panduan lengkap 44 hari berpantang.

Dengan harga promosi RM 30 untuk 2 ebook.
Harga selepas ini adalah RM60. Belian sekarang RM30 sahaja untuk 2.
Tawaran ini sah sehingga 30 Mac 2015.

Untuk pertanyaan dan tempahan, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

Thursday, 26 March 2015

REZEKI BERBLOG

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Google

Bangun pagi hari ini masih terasa sakit kepala seperti semalam. Masih belum sihat diri ini, tetapi demi tanggungjawab tetap saya gagahkan juga. Hendak harap pada siapa lagi, sabar-sabarkan sahaja lah.

Hari ini bercadang ingin masak asam pedas ikan pari dengan kacang bendi. Sudah beberapa hari mertua memberi hasil tanamannya itu, belum ada kesempatan untuk masak. Waktu ini saya tidak ada selera sangat pada makanan, memasak hanya untuk suami dan anak-anak sahaja. Rasanya lebih kenyang jika berehat dan baring sahaja. Ya Allah, berilah kekuatan.



Alhamdulillah sepanjang saya tidak sihat ini order banyak masuk dan kebanyakannya melihat iklan di blog. Syukur lah rezeki berblog. Pemasaran percuma yang kadangkala orang tidak perasan. Bagi sesiapa yang ingin menjana pendapatan dengan berblog, anda dijemput untuk menyertai keluarga besar kami di Akademi Bekerja Di Rumah. 

Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH.

Boleh daftar mana-mana kelas online ABDR berikut.
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog, fanpage mula bisnes
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan ebook pertama
5. Kelas penulisan kreatif
6. Kelas telekung solat borong dan runcit
7. Kelas asas wordpress
8. Kelas mula bisnes makanan sunnah
9. Kelas mula bisnes projek raya
10. Kelas akaun online/offline
11. Tempahan blog bisnes 5 hari siap
12. Beriklan dengan kami di pautan melebihi 1000 blog
13. Pendaftaran pengurus online/rakan niaga Akademi Bekerja Di Rumah.

Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

Wednesday, 25 March 2015

ALHAMDULILLAH

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Google



Hari ini masuk hari kedua saya ubah kebiasaan waktu memasak, selepas sarapan saya terus memasak untuk juadah tengahari merangkap makan malam. Saya sasarkan hari ini siap masak pada jam 8 pagi, namun sedikit tersasar beberapa minit. Esok harus latih lagi agar mesti siap memasak jam 8.

Hariz bangun awal juga hari ini, semalam dan kelmarin ada kesan bocor di pakaian dan tilam, alahai hari ini ada juga tetapi alhamdulillah hanya di seluarnya sahaja. Hari ini agak terkawal sedikit berbanding semalam dan kelmarin kerana Nuhaa sudah kembali bersekolah, sudah sihat alhamdulillah. Tugasan terjemahan saya semalam dan kelmarin agak merosot kerana anak-anak tidak sihat malah saya juga ala-ala demam.

Alhamdulillah kala ini sudah boleh tenang duduk mengadap kerja dan melayan Hariz. Fokus untuk beberapa detik ini kerana harus menjemput Nuhaa pula jam 11.30 tengahari.

Jumpa lagi di entri seterusnya.

*************************************************************

Bahagian 2 : soal jawab, pelbagai persoalan tentang keterujaan suri yang mahu berhenti, apa langkah yang perlu diambil, perlu berhenti dulu atau mula bisnes dulu, apa tindakan yang sewajarnya diambil.
Baca lanjut dalam EBOOK YEAY MAMA SUDAH RESIGN.

Tinta Pengarang
Bahagian 1:
Bab 1: Saya mahu jadi WAHM- Nor Atiqah Hamidi
Bab 2: ‘Resign’bukan bermaksud tidak bekerja-Nora Afzam
Bab 3:Impian seorang isteri- Izzah Razak
Bab 4: Saya Kini Suri Sepenuh Masa- Umi Arbee.
Bab 5: Saya Tidak Gembira Bekerja-Rahayu Rashid


Bahagian 2: Soal Jawab (Q & A)


Bahagian 3: Perkongsian Pengalaman 10 Usahawan (Bisnes Dari Rumah)
1. Suhaila Amirrudin, Usahawan Pakaian/ Produk Kanak-Kanak
2. Khairina Yaacob, Usahawan Jahitan Pukal/Baju Menyusu
3. Wani Hamid Jurulatih Akaun/Kewangan
4. Mardhiah Shamsuri, Pengasas Komunit Lovely Live
5. Farah Hafizah, Seni Kraf Kreatif
6. Nor Fahdillahtul Lela Khalil, Pengasas Tart Shell
7. Tengku Azuriyah Tengku Mohamad, Seni Kreatif Sulaman dan Jahitan
8. Hijarina Othman, Usahan Produk Makanan dan kraf Sarawak
9. Faziatun Nisa’ Yusof Basha, Usahawan Makanan
10. Zaila Mohamad, Usahawan dan Guru Online.


Masih harga promosi, hanya rm20 senaskah.

Untuk pertanyaan dan tempahan, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

Tuesday, 17 February 2015

RUTIN KADANG KALA BERUBAH

Teks : Norhafizah Abd Hadi

Alhamdulillah pagi ini tenang-tenang aja, tidak seperti selalu. Mana tidaknya, suami dan anak sulung sudah mula cuti sempena hari raya cina. Anak kedua sahaja yang ke sekolah, esok dia akan mula cuti. Hari ini saya juga tidak sekalut hari biasa, ada suami di rumah boleh sama-sama saling membantu. Jadual pagi hingga tengahari saya padat, kadangkala terkejar-kejar dibuatnya. Namun alah bisa tegal biasa. 

Minggu ini saya tidak sempat menyediakan menu pilihan untuk seminggu seperti kebiasaannya, kerana hujung minggu yang lalu kami ke majlis kerabat terdekat dan pulang ke rumah orang tua. Tidak sempat juga untuk membeli lauk pauk dan barang keperluan. Maka menu minggu ini apa yang terlintas di fikiran sahaja lah. Bahannya pula suami akan cari di kedai terdekat. Mujur ada kedai berdekatan dan suami pula bercuti awal. 

Alhamdulillah meskipun banyak perkara perlu bantuan suami waktu ini lantaran kesihatan terganggu, bisnes online dan rutin sebagai pengurus online Akademi Bekerja Di Rumah berjalan seperti biasa. Namun adakala saya akur dengan keadaan, rutin harian di SOHO sedikit perlahan. Jika ada kesempatan, saya kembali pecut di trek.


--------------------------------------------------------


Alhamdulillah, selamat datang pelajar Februari 2015 ke Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Pendaftaran kelas-kelas ABDR berikut dibuka setiap hari:-


1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
-produk sendiri
-makanan sunnah
-telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
-produk islamik
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho
- Grup Coaching
- Kelas Online
- Bengkel Asas Akaun
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
9. Kelas asas wordpress


Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih dari 1000 blog


Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

Monday, 16 February 2015

44 RESEPI PANTANG YANG SEDAP & MENYIHATKAN

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Koleksi ABDR
ULASAN PEMBACA EBOOK 44 RESIPI PANTANG

Memang menarik dan menu makanan dan minuman yang disediakan sangat berkhasiat. Walaupun sudah berpantang 3 kali tetapi menu berpantang saya terhad kepada ikan sahaja dan minum air kopi. Kadang-kadang hilang selera untuk makan. Paling menarik saranan sumber serat boleh dijadikan amalan bagi meningkatkan pengeluaran susu termasuk juga pelbagai menu minuman yang disarankan. Insyaallah resepi pantang ini akan diamalkan jika berpantang kelak. Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi.

Bahagian 7: Minuman Kesihatan/ Penambah Susu Ibu
37. Jus Lobak Merah
38. Jus Epal dan Strawbery
39. Jus campuran lobak dan tembikai susu
40. Jus epal dan limau nipis.
41. Jus campuran lobak dan tomato.
42. Jus Celery
43. Jus tomato segar.
44. Shake orange

Bahagian 8: Sarapan/Menu Petang
Bahagian 9: Tips Sihat Ibu Berpantang

1 Ebook 44 resipi berpantang.
Bonus ebook Panduan lengkap 44 hari berpantang.
Dengan harga promosi RM 30 untuk 2 ebook
Harga selepas ini adalah RM60. Belian sekarang RM30 sahaja untuk 2.
Tawaran ini sah sehingga 30 Mac 2015.

Untuk pertanyaan dan pembelian ebook, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

Thursday, 12 February 2015

ORANG YANG BAIK DIBALAS KEBAIKAN

Teks : Norhafizah Abd Hadi

Baru-baru ini saya menghubungi salah seorang pelanggan untuk bertanyakan status barang yang dipesan. Alhamdulillah sudah sampai. Lewat petang, beliau bertanya tentang tudung yang dipesan, rupanya saya tersilap hantar. Saya meminta maaf dan berjanji akan menghantar tudung yang dimaksudkan. Sebenarnya sewaktu beliau memesan tudung, beliau bertukar-tukar kod hingga saya terkeliru, akhirnya saya tersilap hantar. Mulianya hati pelanggan ini kerana beliau turut meminta maaf dan tidak marah-marah dengan melulu. Saya terus menguruskan penghantaran tudungnya tanpa bayaran dan sebagai hadiah sahaja. 

Keesokan harinya, beliau sekali lagi menghubungi saya kerana ada 2 pasang baju dipos bersama tudungnya. Beliau baru perasan kerana bungkusan tersebut dipos ke rumah ibunya seperti yang diminta. Bersungguh-sungguh beliau mahu menghantar semula 2 pasang baju tersebut kepada saya kerana beliau tidak membelinya. Agak jarang berlaku kes begini, mungkin terlalu banyak barang sebelum cuti Thaipusam yang lalu, staf tersilap bungkus. Insya Allah pihak pengurusan akan lebih berhati-hati selepas ini. 

Apa yang ingin saya nyatakan di sini adalah sikap pelanggan yang amat terpuji. Alhamdulillah dengan sikap jujurnya, hak orang lain dapat dikembalikan. Orang yang baik Allah balas jua dengan kebaikan, dengan rasa besar hati, saya dan team bisnes memberinya hadiah istimewa kerana terhutang budi pada kebaikannya. Semoga Allah membalas dengan sebesar-besar ganjaran.


~ JEMPUT KE PAGE BUTIK AL-IZZAH
~ JEMPUT KE BLOG BUTIK AL-IZZAH

Sunday, 8 February 2015

DAH KENAL ABDR? JOM SERTAI KAMI

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Koleksi ABDR



AKADEMI BEKERJA DI RUMAH [ABDR]
Kumpulan sokongan untuk suri rumah dan suri bekerjaya
Kumpulan latihan suri belajar berbisnes online
Belajar mula menggunakan blog sebagai salah satu cara memperkenalkan diri pada pembaca dan bakal pelanggan
Mula belajar bisnes secara dropship

> ABDR landasan untuk suri rumah belajar berbisnes secara online tanpa perlu tinggal urusan anak dan keluarga
> ABDR landasan untuk suri bekerjaya berbisnes secara sampingan
> ABDR landasan untuk suri yang mahu bergelar wahm


Alhamdulillah, selamat datang pelajar baru ke akademi bekerja di rumah. ABDR kumpulan sokongan suri untuk belajar menjana pendapatan, tanpa perlu keluar rumah. Kita belajar menggunakan blog dan fb sebagai medium perkongsian. 

Kami sudah lebih 1000 penyertaan sura dan suri. Jom bergabung bersama keluarga besar kami, pilih mana-mana kelas berikut:

1.Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
- produk sendiri
- dropship makanan sunnah
- dropship produk islami
- dropship produk makanan
- drosphip telekung solat
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
9. kelas penulisan ebook premium

Pendaftaran Kelas Online/Offline Blog dibuka setiap hari.

Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

Saturday, 7 February 2015

KELAS ASAS BLOG DAN PENULISAN

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Koleksi ABDR





ULASAN PROTEGE ABDR
Walaupun saya adalah ibu yang masih bekerja di pejabat, namun tertarik untuk menyertai ABDR. Ini kerana, saya ingin menjana pendapatan sampingan secara online. Blog merupakan medium yang sesuai untuk perkongsian dan jana pendapatan selain fb, instagram & twitter. Sebelum ini, saya pernah mempunyai blog dengan cara google sendiri. Namun membuat blog dengan mempunyai guru adalah suatu pengalaman yang berbeza. 

Walaupun baru 3 bulan menyertai ABDR dan masih bertatih, namun Alhamdulillah traffik hingga hari ni telah melebihi 4k!. Dengan menyertai ABDR juga , secara tidak langsung pelbagai ilmu baru dan tip-tip yang kita dapat perolehi sesama ahli. 

Nasihat saya bagi yang ingin menjana pendapatan sampingan atau bercita-cita untuk berhenti kerja makan gaji, amat sesuai menyertai ABDR. Yuran yang dikenakan juga berpatutan. Kelas dan masa juga adalah mengikut kesesuaian kita sendiri. Kita juga dibimbing sehingga kita mula yakin dengan langkah sendiri.
Dengan bergabung bersama kami di akademi, pastinya jaringan bisnes lebih luas dan capaian blog lebih tinggi kerana ada lebih 750 blog yang bergabung dalam membantu sesama ahli bagi menaikkan carian blog kita di google.

Salam kasih sayang. Sampai jumpa lagi. 
 
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Bagi yang sudah ada produk, belum mahir untuk mula membina blog dan masih tidak tahu bagaimana cara untuk menggunakan blog sebagai sumber pendapatan, boleh sertai kelas online blog mula bisnes atau kelas online blog penulisan.
 
Kelas asas blog dan penulisan
Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan penulisan.
a. Menulis cara santai, tetapi masih lagi mengekalkan Bahasa Melayu formal. Ini salah satu cara menarik minat pembaca suka dan datang lagi ke blog.
b. Bina tapak awal memperkenalkan diri kepada pembaca/bakal pelanggan.
c. Belajar menulis dan latihan menulis untuk dapatkan momentum.
d. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi.
e. Bergabung dengan lebih ramai blogger-lebih 980 blog dalam akademi, untuk membantu aliran trafik ke blog.
f.Ramai yang mahu bermula tetapi tidak tahu cara, menulis boleh dilatih jika tahu teknik yang betul.
g. Mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog.
h. Sudah ada blog, tetapi sudah tidak ada idea untuk meneruskan usaha berblog.

Jika kalian berada dalam salah satu kategori di atas, boleh sertai kami dalam kelas asas blog dan penulisan. Analisa dahulu sebelum masuk kelas.

Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

 

BIAR SEDIKIT TETAPI KONSISTEN

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Google




Beberapa minggu yang lalu ketika saya duduk santai bersama si kecil Hariz, saya mengalunkan surah An-nas, secara spontan anak saya menyambungnya sehingga habis. Allahu Akbar, terkejutnya saya. Pantas saya teringat kisah-kisah para ibu yang berkongsi pengalaman mengajar anak menghafaz sedari usia kecil. Memang benar apa yang mereka kongsikan. Berdasarkan pengalaman mereka lah saya cuba praktikkan kepada Hariz yang berusia 2 tahun.

Saya pernah menyesali waktu yang telah berlalu kepada 2 anak yang awal, saya hanya memulakan usaha untuk mengajar mereka menghafaz ayat quran ketika umur 4 tahun. Mengajar Iqra', mengajar ABC sudah dimulakan agak awal, tetapi menghafaz ayat-ayat quran terlambat sedikit. Tatkala anak-anak rakan sudah mampu menghafaz surah-surah panjang saya bertambah terkilan. Tetapi pesanan dari teman, kita belum terlambat!

Penghujung tahun 2014 saya sering membaca Surah An-nas ketika bersama Hariz. Meskipun saya berada di rumah sepanjang masa, tetapi saya juga bekerja, masa agak terhad untuk sentiasa mengajarnya, apatahlagi masa yang ada harus mengajar 2 orang kakaknya. Jadi waktu memakaikan pampers dan pakaian, waktu sebelum tidur dan jika ada waktu terluang saya gunakan untuk membaca surah tersebut. Memandangkan Hariz sudah hafaz Surah Al-Fatihah, jadi saya cuba dahulu dengan An-nas. Memang tiada sebarang reaksi darinya dan dia langsung tidak berminat dengan apa yang saya baca. Tetapi saya tetap melakukan rutin itu setiap hari. Akhirnya, beberapa minggu lalu saya merasai hasilnya, alhamdulillah. Kini saya bertukar ke surah baru dan Hariz yang berumur 2 tahun lebih sudah boleh menyambung ayat-ayat yang saya baca.

Otak kanak-kanak umpama span, sangat cepat menyerap dan semakin awal dirangsang semakin bagus untuk perkembangannya. Ketika usia kecil jugalah mudah kita mendidiknya kerana dia belum pandai membantah dan menolak, jika kena teknik dan cara yang sesuai proses belajar dan menghafaz akan berjalan dengan baik.

Antara tips yang saya gunakan mengajar Hariz menghafaz ialah:

1- Membaca dan terus membaca bila ada masa berdua dengannya
2- Biar sedikit tetapi konsisten
3- Memasang surah-surah pilihan di rumah
4- Merakam bacaannya dan menunjukkan video bacaan agar dia lebih seronok
5- Mengajak suami turut serta dalam usaha ini
6- Mengajak kakak-kakak Hariz membaca bersama, jadi aktiviti adik-beradik yang menarik (sebelum ini Hariz sudah boleh membaca Surah At-Takwir bersama kakak-kakaknya, penangan video Kaisa Ulya dari Indonesia)

Semoga usaha kecil ini sentiasa mendapat redha dan keberkatan dari Allah.

Thursday, 5 February 2015

BUDI BAHASA PELANGGAN

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Google



Jam sudah menunjukkan hampir 11 malam. Waktu untuk merehatkan seluruh anggota. Tetapi anakanda Hariz masih segar belum ada tanda mahu tidur. Sementara larat, saya melayaninya dengan aktiviti mewarna di atas katil. Hariz suka mewarna, bagus untuk merangsang otot-otot tangannya.

Terdengar mesej di telefon, ada pelanggan mahu membuat pesanan. Sambil melayan Hariz, saya melayan mesej pelanggan tersebut. Ada sesuatu yang menarik pada pelanggan seorang ini, beliau meminta maaf kerana menghantar mesej lewat malam. Jarang-jarang yang ada mengucapkan demikian kerana biasanya sangkaan sebilangan orang bisnes online 24 jam jadi boleh bertanya dan order pada bila-bila masa.

Oleh kerana sudah letih dan lewat malam, saya juga memohon maaf darinya untuk berehat dahulu. Segala pesanan dan pertanyaan akan disambung keesokan hari. Alhamdulillah pelanggan yang memahami, sangat faham kerana dia juga seorang isteri dan ibu. Syukur dia tidak meroyan seperti sesetengah pelanggan online yang biasa saya dengar.

Dunia bisnes online walaupun seperti beroperasi 24 jam, namun saya tetapkan juga masa untuk keluarga, masa untuk diri sendiri dan hal-hal lain. Pembahagian masa dan pengurusan masa adalah penting. Nampak seperti kedai online beroperasi 24 jam tetapi hakikatnya tidak begitu. Kita tetap manusia dan bukan robot. Tetapi kita boleh mengurusnya dengan perancangan yang baik dan teratur.

BELAJAR BISNES

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Koleksi ABDR




KELAS ASAS BLOG MULA BISNES

Masalah yang biasa dihadapi :
1. Sudah ada produk, tetapi tidak tahu cara untuk mula pasarkan, dan tidak tahu cara untuk berkongsi
2. Mula dengan shopping cart tetapi tidak ada sasaran pelanggan

Penyelesaiannya :
-Bina blog berkaitan manfaat produk untuk menerangkan manfaat untuk masalah pelanggan.
contoh: produk susu ibu, menerangkan tentang ilmu-ilmu penyusuan.
contoh: produk pendidikan awal kanak-kanak, menerangkan manfaat produk membantu ibu mengajar anak-anak di rumah.

Bina blog untuk mula bina penjenamaan diri, mula kumpul khayak pembaca dan bakal pelanggan berdasarkan produk yang kita tawarkan.
Belajar lebih lanjut cara ini, dalam kelas online blog mula bisnes ABDR
Pendaftaran bulan Februari sudah dibuka ya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bagi kalian yang mahu menyertai keluarga besar ABDR, boleh pilih mana-mana kelas berikut.
1. Kelas asas blog dan penulisan
-belajar konsisten menulis
-belajar menulis mengikut fokus produk
-belajar menulis dengan analisa tahu siapa sasaran pembaca
-pembaca ini kita tukar kepada pelanggan

2. Kelas asas bisnes online
-bina kedai online
-borang tempahan
-lima label utama
-pautan blog dan fanpage
-boleh juga menjual produl digital
-boleh menjual produk fizikal
-produk borong-telekung solat
-mahu simpan stok boleh, tidak mahu simpan stok juga boleh

Jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. Insya-Allah.

Kami buka pendaftaran setiap hari. Boleh mula daftar bagi yang sudah sedia 


Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       

Tuesday, 3 February 2015

PANDUAN BAGI IBU-IBU TERHEBAT

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Koleksi ABDR




EBOOK SUPER WAHM SUPER MOM

Adalah kesinambungan dari ebook http://buff.ly/1GmhKx4
Sangat penting untuk mengetahui setakat mana cabaran bekerja atau bisnes dari rumah. Saya ada banyak menerima soalan sebegini?

"Bagaimana saya mahu mula, saya tidak pernah mengusahakan bisnes?"
"Bolehkah saya berhenti kerja dan mula berjualan online?"
"Bagaimanakah pendapatan saya selepas berhenti?"
Jawapan umum saya pasak kepada tiga perkara.

Bina senarai pelanggan dan jualan sebelum kalian benar-benar berhenti.
Lakukan secara sambilan, lakukan secara serius. Jika pulangan sudah stabil, barulah fikirkan langkah seterusnya. Bekerja sendiri maksudnya kita menyerahkan 100 peratus keupayaan usaha atau kebergantungan rezeki kepada Allah. Ke semuanya saya sudah masukkan perkongsian pengalaman sebenar ibu-ibu yang bergelar wahm soho dalam ebook super wahm super mom. Mahu atau tidak dari segi persediaan fizikal dan mental kalian perlu cari seberapa banyak maklumat. Lakukan secara sambilan sebelum lakukan sepenuh masa.

Ebook ini bonus melalui penyertaan ke kelas online blog

Kami Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) menerima pendaftaran setiap hari, AYUH SELAMAT DATANG PELAJAR FEBRUARI, BERGABUNG BERSAMA KAMI.



Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       



PENCARIAN PENGURUS ONLINE ABDR

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Koleksi ABDR



1. Mahu mula bisnes tetapi tidak ada produk?
Tidak perlu risau lagi, kini kalian boleh mendaftar sebagai Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah (PENGURUS ONLINE AKADEMI)

2. Apakah itu "Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah"?
Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah membolehkan kalian mempromosikan "produk akademi " kepada orang ramai dan sekiranya mendapat jualan, kalian akan menerima komisyen, yang bermula dari RM10 – RM 100 (mengikut pakej ebook dan pakej yuran kelas blog)

3. Apa sebenarnya produk yang ditawarkan oleh Akademi Bekerja Di Rumah?
Produk umum dan permintaan sepanjang tahun. Produk informasi dalam bentuk ebook iaitu pakej mula bisnes mengikut bidang/bisnes. Kita ada pakej mula bisnes makanan, pakej mula bisnes butik online/offline, pakej mula bisnes di rumah,pakej bekerja di rumah,kelas online dan tapak pengiklanan. Salah satu ebook yang ada setiap pakej ialah ebook asas blog dan penulisan. Saya berkongsi cara paling asas puan-puan boleh mulakan, iaitu mula dengan apa yang ada, Yuran dikenakan untuk kalian belajar buat blog, asas penulisan dan mula bisnes online. Ia sangat asas untuk belajar buat borang tempahan. Kita juga belajar bina asas trafik, tanpa perlu mengeluarkan modal.
Produk hanya atas talian,tak perlu simpan stok,tak perlu urus stok dan hanya dari rumah atau dimana-mana sahaja mengikut keselesaan anda asalkan ada talian internet.

4. Berapa yuran yang dikenakan?
Yuran yang dikenakan akademi rakan niaga hanya sekali sahaja.Tiada modal berkali-kali.Ada 2 pakej yuran yang boleh dipilih iaitu RM200 atau RM300.

5. Apakah perbezaan yuran tersebut?
Yuran berbeza dari segi bonus ebook yang akan diterima.
* Yuran RM200 (Bonus 4 ebook – ebook belajar asas blog, ebook mula bisnes butik, ebook 101 idea home based bisnes, dan ebook super wahm super mom)
* Yuran RM300 (Bonus 5 ebook –ebook belajar asas blog, ebook mula bisnes butik, ebook 101 idea home based bisnes, ebook super wahm super mom dan ebook rahsia khidmat pelanggan, bonus beriklan di soho directory)

6. Apakah syaratnya untuk saya menyertai program Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah?
* Laptop/ smartphone dan talian internet
* hanya perlukan kesungguhan, fokus, konsisten.

7. Apa yang kalian dapat ialah belajar hasilkan sebuah blog yang lengkap dengan pautan :
1) Logo Akademi Bekerja Di Rumah
2) Logo rasmi SOHO Directory
3) Kelas-kelas Online
4) Pakej Ebook Mula Bisnes/Ebook
5) Ruang Periklanan

8. Apa lagi yang kami dapat?
Jaringan dan perhubungan sahabat-sahabat lain yang juga dari kalangan surirumah, suri bekerjaya. Boleh berkenalan dan bertukar pandangan. Inilah kumpulan sokongan yang perlu untuk wanita yang bekerja di rumah, untk mendapatkan semangat, pendapat, bina kenalan baru dan sebagainya.
Mahu sertai kami, mudah sahaja. Pilih pakej yang kalian mahukan dan buat pendaftaran. Mulakan perniagaan hanya dari rumah anda sekarang. Mulakan dengan apa yang ada.
Terbuka kepada sesiapa sahaja termasuk pelajar dan suri rumah.

Untuk pertanyaan dan pendaftaran, boleh hubungi saya melalui:

Facebook:
Norhafizah Abd Hadi
SMS/WhatsApp: 019-3991809
Email: pn.norhafizahabdhadi@gmail.com       
DESIGN BY:UMIESUEstudio/2014