Friday, 19 September 2014

DISIPLIN WAHM

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Google dan arkib ABDRAssalamualaikum,

Alhamdulillah hari ini saya dapat selesaikan tugasan terjemahan mengikut tempoh yang diminta oleh pihak Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM). Walaupun hanya 2 halaman dokumen yang harus diterjemah, tetapi memakan masa juga untuk menyiapkannya. Setiap perkataan harus diteliti dan diperhalusi sehingga ke 'lubang cacing'. Meskipun penat memerah otak menyiapkan terjemahan, namun bidang ini yang saya suka!

Saya membuat kerja terjemahan di rumah sahaja tanpa perlu ke pejabat, namun bekerja di rumah juga harus punya disiplin seperti orang bekerja di luar rumah. Ya! Mahu tidak mahu sesiapa pun harus ada disiplin. WAHM juga begitu kan, disiplin masa, disiplin agihan tugas, disiplin pemakanan dan sebagainya. Tanpa sokongan orang sekeliling agak sukar mencapai impian WAHM.

Kebetulan pada hari ini keluarga sebelah mertua mengadakan 'makan besar' memandangkan keesokan hari ada anak yang akan kembali ke kota setelah menghabiskan cuti di kampung. Tugasan saya belum selesai, maka saya memilih untuk kuarantin di rumah sahaja. Suami sudah memberi isyarat agar saya tidak perlu turut serta kerana waktu ini tugas saya lebih utama. Maka suami dan anak-anak sahaja pulang untuk meraikan 'makan besar' tersebut. 

Tidak mudah menghadapi situasi begitu tanpa kumpulan sokongan yang saling memahami. Alhamdulillah agenda makan tersebut berjalan dengan lancar dan tugasan saya juga berjaya disiapkan dengan jayanya. 

Itu hanyalah satu situasi dari beribu situasi yang perlu WAHM hadapi. Setiap WAHM perlu ada disiplin dalam diri untuk terus sukses bekerja di rumah. Kerana itu, setiap suri bekerjaya yang mengimpikan menjadi WAHM perlu menimbang beberapa perkara sebelum meletak jawatan, kerana banyak cabaran baru harus ditempuhi termasuklah disiplin dalam diri. Menurut pengasas Akademi Bekerja Di Rumah, Puan Masayu Ahmad, antara lain yang perlu dititik beratkan ialah:

1. Kenal pasti samada kewangan sudah stabil atau tidak
2. Kenal pasti juga punca kewangan untuk pendapatan aktif dan pasif
3. Merancang kewangan untuk jangka masa pendek dan jangka masa panjang
4. Tentukan jenis bidang atau industri yang mahu diceburi
5. Berunding dan mendapat persetujuan pasangan sebelum membuat keputusan.
6. Yakinkan diri sendiri, sebelum dapat menerima pandangan keluarga, sahabat dan masyarat.
7. Yakin dan berani membuat keputusan kerana cabaran selepas bergelar WAHM, SOHO adalah lebih mencabar.
8. Tahu apa matlamat dua tahun, tiga tahun dan 10 tahun
9. Bersedia fizikal dan mental
10. Bersedia apabila usaha menambah pendapatan di rumah gagal anda ada perancangan lain.Jika anda juga mengimpikan menjadi WAHM suatu hari nanti atau sedang merancang menambah pendapatan, ayuh bergabung bersama kami di Akademi Bekerja Di Rumah. Apa yang kami ada?

1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog, fan page mula bisnes
- produk sendiri
- dropship makanan sunnah
- dropship produk makanan
- dropship telekung solat
3. kelas beriklan mudah.my
4. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
5. Kelas akaun wahm/soho
6. Kelas penulisan ebook pertama
7. Pendaftaran pengurus online


Kami juga menawarkan perkhidmatan:
 1. Tempahan blog bisnes/penulisan
 2. Beriklan dengan kami di sinihttp://sohodirectory.blogspot.com/Boleh hubungi saya untuk pendaftaran dan pertanyaan
Facebook : https://www.facebook.com/norhafizah.abdhadi.9
SMS/WA : 0193991809

No comments:

Post a Comment

DESIGN BY:UMIESUEstudio/2014