Thursday, 20 February 2014

AKU HANYA PENTERJEMAH CABUK

Teks : Norhafizah Abd Hadi
Gambar : Google
Assalamualaikum semua,

Hari ini saya mendapat panggilan masuk satu kerja terjemahan. Teks syarahan Bahasa Melayu yang perlu diterjemah ke Bahasa Arab. Mulanya saya  agak berat kerana masa yang diberi agak singkat, memandangkan saya bekerja bersama kanak-kanak riang di rumah, saya rasa tidak sempat untuk menyiapkannya. Tetapi pihak di sana amat memerlukan khidmat saya, akhirnya saya mengalah.

Apabila teks sampai ke tangan saya, saya baca sekali imbas. Sukarnya, ujar saya di dalam hati. Ini kerana penulis teks tersebut menyiapkan tugasnya dalam keadaan pening dan serabut, saya yang membaca turut merasainya. Ada kecacatan di beberapa tempat dan harus diperbaiki kerana ia menjejaskan kerja terjemahan saya. Saya benar-benar pening.

Akhirnya saya bantu baiki sedikit teks syarahan tersebut sekadarnya dan menterjemahkannya. Tidak banyak yang dapat dibaiki kerana masa sangat suntuk. Saya dikhabarkan teks tersebut untuk pertandingan antara sekolah yang sudah sangat hampir tarikhnya. Alhamdulillah akhirnya siap juga. 

Sangat berterima kasih kepada suami yang banyak berkorban bila saya ada job 'kecemasan' begini. Fokus amat penting, memandangkan anak-anak sedang lasak dan sangat 'rajin', pertolongan suami amat bermakna. Alhamdulillah. Syukur kepada Allah yang memberi kekuatan dan kesihatan sepanjang menyiapkan tugasan.

No comments:

Post a Comment

DESIGN BY:UMIESUEstudio/2014